Kendi İnteraktif Hikayenizi Yazın!

Hikayenin gidişatına yön verdiğiniz, “sonunu kendin seç” veya “maceranı sen seç” gibi isimlerle anılan interaktif hikayeleri bilirsiniz. Bunları hazırlamak ve paylaşmak bazı araçlar sayesinde kolaylaşmış durumda. Bu yazıda, bu tarz hikayerler yazmak için kullanabileceğiniz birçok alternatiften ikisinden bahsedeceğim: Twine ve Inklewriter.

Twine

Benim Twine ile yazdığım bir hikaye örneğini şurada bulabilirsiniz: Uyanış

Twine açık kaynaklı bir araç. Bu sebeple ileri seviye kullanıcılar için birçok özelleştirme imkanı sunmuş oluyor.

Twine, hikayenizdeki pasajların birbirleriyle olan ilişkilerini, hangi bağlantının okuyucuları nereye yönlendirdiğini görebilmeniz için bir arayüz sunuyor. Böylece net bir şekilde hikayenizin dallanıp budaklanışını görebiliyorsunuz. Daha sonra hazırladığınız hikaye yukarıdaki gibi bir formata dönüşüyor. Birkaç farklı tema var, ayrıca ileri düzey kullanıcılar için daha fazla özellik kullanmak mümkün, örneğin hikayenize resimler ekleyebilirsiniz veya varsayılan yazı tipi ve boyutunu değiştirebilirsiniz. Ancak sadece metinden oluşan ve varsayılan formatı kullanarak yazılan hikayeler bile yeterince iyi gözüküyor. Dolayısıyla biçime çok takılmadan hikayenizin içeriğine odaklanabilirsiniz. Yine de belirtmek gerekir ki Twine ile yazılmış hikayeler görsel olarak inklewriter kadar okunaklı değil. Özellikle mobil aletlerde okumak sıkıntılı olabilir. Ancak biraz daha uğraşarak yazı tipi ve boyutunu değiştirmeniz de mümkün.

Aşağıdaki sitede daha ayrıntılı bir açıklama ve tutorial videolarının linklerini bulabilirsiniz. Sitenin sağ-üst tarafından da Twine’ı indirebilirsiniz.

http://www.gimcrackd.com/etc/src/

Hikayeyi Yayınlamak

Hikayenizi yazdıktan sonra bunu yayınlamak için birkaç farklı yol takip edebilirsiniz.

Öncelikle Twine’dan “story/build story” yaptıktan sonra html formatında bir dosya oluşturuyorsunuz. Hikayeyi içeren bu dosyayı e-posta yoluyla veya bir taşınabilir bellekle yaymaya çalışabilirsiniz.

Ya da –daha mantıklı bir seçenek olarak- dosyayı bir sunucuya yükleyip oradan link verebilirsiniz. Eğer bir internet siteniz yoksa bunu yapmanın en kolay yolu (benim yukarıda yaptığım gibi) Dropbox’ta (veya benzeri bir hizmet sağlayıcıda) “public” klasörünü kullanarak hikayenizi host etmeniz. Hikaye dosyanızı “public” klasörün içine koyun ve sağ tıklayarak “copy public link”i seçerek linki kopyalayın. Artık istediğiniz yerde bu linki paylaşabilir ve insanların hikayenize ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Hikayelerinizin linkini ve kısa bir tanıtım yazısı gönderirseniz bu blog üzerinden de paylaşabiliriz.

Türkçe Karakter Problemi Çözümü

Türkçe karakter problemi olursa şu çözümü deneyin: Twine’dan “story/build story” yaptıktan sonra oluşturulan html formatındaki dosyayı “birlikte aç/not defteri” ile açın. Metnin en üstüne aşağıdaki italik metni yapıştırın. Sorunun çözülmesi lazım, çözülmezse lütfen yorumlarda bildirin.

<META HTTP-EQUIV=”Content-Type” CONTENT=”text/html; charset=iso-8859-9”>

<META HTTP-EQUIV=”Content-language” CONTENT=”tr”>

 


 

Inklewriter

Bu araç da Twine benzeri fakat bazı açılardan daha kullanışlı olduğunu düşünüyorum. Gezi Parkında Cinayet adlı (son bölümü henüz yazılmamış) interaktif hikaye serisini bununla yazdım. Aynı pasajları tekrar kullanabilmek Twine’a göre daha pratik. Hepsini “content” (içerik) başlığı altında listeliyor ve isterseniz bunları da “section” (bölüm)’ler altında gruplayabiliyorsunuz. Böylece uzun bir hikaye yazarken paragraflar içinde kaybolmanızın bir ölçüde önüne geçebilirsiniz. Ayrıca bu paragraflar içinde arama yapmanız da mümkün. Böylece aradığınız kelimeyi içeren paragraflara hemen ulaşabiliyorsunuz.

Ayrıca Inklewriter da Twine benzeri bir görsel arayüz de sunuyor. Gerçi Twine’da olduğu gibi sürekli önünüzde durmuyor ama ihtiyaç duydukça “map” (harita) başlığına tıklayarak ulaşabileceğiniz bu arayüz sayesinde hangi pasajın hangi pasaja bağlandığını ve hikayenin nasıl çatallandığını kolayca takip edebilirsiniz.

Eğer yukarıdaki örnek hikayeye baktıysanız fark etmiş olabileceğiniz gibi Inklewriter başlıklarda Türkçe karakter kullanmaya izin vermiyor ama metin içindeki Türkçe karakterler problem olmuyor.

Hikayeyi Yayınlamak

Inklewriter ile hikayelerinizi yayınlamak Twine’a kıyasla daha kolay. İlk seçeneğiniz “share” (paylaş) düğmesine basarak ulaşabileceğiniz url’yi kopyalayıp dilediğiniz gibi paylaşmak. Daha sonra hikayenizde bir değişiklik yaparsanız bu linki değişmeyecek. Dolayısıyla hikayenizi istediğiniz zaman korkmadan güncelleyip düzeltebilirsiniz.Twine’da ise bir değişiklik yapmak istediğiniz zaman hikayeyi baştan “build” etmeniz ve yeni linki (veya dosyayı) paylaşmanız gerekiyor. Yani daha zahmetli.

İngilizce bir hikaye yazdıysanız bir diğer seçenek de “share” düğmesine tıkladıktan sonra “release” demeniz. Böylece hikayenizi http://textadventures.co.uk/ sitesinde yayınlayabilirsiniz.

Yedeklemek

Yalnız hikayenizin yedeğini almak Inklewriter’da Twine’a kıyasla biraz daha zor sayılır. Hikayenizin olduğu linkin sonuna “.json” yazıp çıkan metni kopyalayabilirsiniz ama geri yüklemek ve bu indirdiğiniz bilgileri kullanmak pek pratik değil. Twine’da ise zaten hikaye dosyası html formatında sizin elinizde olduğu için yedekleme meselesi çok daha kolay.

Inklewriter’ın sunduğu bir diğer imkan da hikayenizi 10$ veya 5£ karşılığında Kindle’a uygun e-kitap dosyası formatında alabilmeniz. Ayrıntılı bilgi için: http://www.inklestudios.com/inklewriter/kindle-ebooks/

Inklewriter ile hikayenizi yazmaya buradan başlayabilirsiniz: https://writer.inklestudios.com/

 

Sorularınız ve daha fazla açıklanmasını istediğiniz noktalar varsa yorumlara yazabilirsiniz. Hikayelerinizi buradan paylaşmak isterseniz bunları mustafakibritci1@gmail.com adresine kısa bir açıklama ile beraber gönderirseniz yayınlamaktan mutluluk duyarız.

 

Kolay gelsin.

 

Eklemeler, sorulara cevaplar:

1) İki araçta da resim eklemenin mümkün olup olmadığı soruldu. İkisinde de mümkün. Inklewriter’da ise çok kolay, solda resim ekleme tuşu var.

Leave a comment